R.I.P. Jola van de kleine heerlijkheid

IMG_3412
Stamboom                                         Fotoalbum                                              Nieuwtjes

Naam: Jola de kleine heerlijkheid
Roepnaam:Jola
Ras: Altdeutscher Hutehund
Geboortedatum: 19-10-2002
Kleur en aftekeningen: Harzer Fuchs
Hoogte: 54 cm
AAH: 02-214
Heupen: HD-A
Ellebogen: Vrij

Keurrapportje:

5,5 jaar oude teef. Warm rode zwart gevlamde zeer vrouwelijk ogende teef. Gestrekt hoofd. Vleoiende stop. Schaargebit met een dubbele P1 links boven. Zag de onderkaak iets forser. Goed aangezet ongelijk gedragen oor. Matige maar wel harmonische voor en achterhoekingen. Mooie borstkas. Iets week in rug. Mooi stevig botwerk. Prachtige voeten. Harde vacht met veel onderwol en een bossige staart van goede lengte. Ik zag bij het gaan graag iets meer paslengte. Heeft aan de achterbenen enkele bijklauwen. Zelfverzekerd gedrag.

IMG_1864

Keurrapportje 2:
(clubmatch kc limburg 2011) 8 jarige harzer fuchs teef, uitstekend hoofd, uitstekend gebit, uitstekende rug, uitstekende voorhand en achterhand, beharing uitstekend plus, uitstekend verzorgt, uitstekend gedrag en uitstekende algemene lichaamsconditie, gangwerk zeer goed omdat Jola achter sterker gehoekt is als voor halen haar achter poten bijna haar voorpoten in. Commentaar: Prachtig hondje in een uitmuntende conditie voor de leeftijd. Zeer lief karakter. Juweeltje! De keurmeester zou haar het liefst in haar zak steken en menemen 😉
keurmeester: Carla Dusseldorp.

jolie

Hoe Jola bij mij gekomen is:

In 2004  kwam ik voor het eerst in contact met een Altdeutsche hutehund. Ik zat op een opleiding tot hondentrainster/instructrice en een van mijn docenten had een prachtige jonge black & tan langharige herdershond. Ik heb de hele les naar hem zitten kijken zo prachtig vond ik hem! Op het eind van de les ben ik snel gaan informeren naar het ras, thuis gekomen heb ik hem meteen gegoogled. Vanaf de eerste dag was ik meteen verkocht!

IMG_6361

Enkele weken later bij het ophalen van de honden sprong er uit het busjes een klein, zielig hoopje hond. Ze probeerde zich zo klein mogelijk te maken, zodat al die mensen haar niet zouden zien. Dat kleine zielige hoopje hond was Jola. Ze bleek het zusje van Luke (de hond van mijn docente) waar ik zo gek op was. Tijdens mijn opleiding had ik al een paar keer met Jola getraind. Toen ik 18 was ging ik op mezelf wonen en kan natuurlijk niet wachten om eindelijk een hond in huis te nemen. Ik ging voor een herplaatser , mijn docente opperde Jola echter wist haar toenmalige baasje nog niet zeker of ze Jola wel weg wou doen. Ik had net een afspraak gemaakt om een oud duitse herder teef te leren kennen toen ik gebeld werd dat het baasje van Jola de knoop doorgehakt had, ze werd herplaatst. En zo is Jola bij mij gekomen.

IMG_6873
Aangezien ik nog geen rijbewijs had, ben ik haar met de trein gaan halen. Ze was 1,5 jaar en volgens mij had ze nog nooit in een trein gezeten, maar ze ging heel braaf onder de bank liggen en heeft geslapen tot de eindbestemming. Eenmaal thuis moest Jola enorm wennen aan de vrijheid die ze bij ons kreeg. Op de bank begon ze meteen op de arm van mijn vriend te rijden, ze was nog geen 10 minuten binnen. Alleen thuis zijn waren de eerste paar maanden een ramp! Bij haar vorige eigenaar had ze dan ook niet voor niets de bijnaam “Joelende Jola”. Dus ging ze maar iedere dag mee naar school, iedere dag met de trein van Heerlen naar Helmond. Tot op de dag van vandaag begroet ze de trein met een kwispel.

Jola is een enorme actieve hond en met alles waarin ze dan ook maar wat van haar energie in kwijt kan maak je haar enorm blij. Ballen en stokken gek is ze altijd geweest maar ook blaadjes en sneeuwballen jagen is een van haar lieverlings spelletjes! Fietsen en hardlopen ze gaat heel graag met je mee. Ze heeft een tijdje met mij aan frisbee gedaan en een jaar met alberto behendigheid gelopen.

Helaas is een tijdje terug bij Jola op 8 jarige leeftijd beginnende artrose geconstateerd dat houd voor haar in dat het einde is met de pret. Geen ballen en stokken meer gooien geen blaadjes of sneeuw meer jagen niet meer frisbeen en ook behendigheid mag ze niet voort zetten. Tot een jaar of 10 hebben we nog volop met Jola gefietst en hardgelopen. Voor haar pensioen is Jola nog aan de gang geweest met speuren en heeft ze zelfs nog haar G&GB diploma gehaald. Toen Jola de 12 naderende is ze volledig met pensioen gegaan. Tot haar 15e ging ze gelukkig nog altijd ontzettend goed mee met wandelen (ook als we uren onderweg waren). Met haar 13e levensjaar heeft ze nog af en toe geassisteerd op mijn werk als therapie hond. Hier genoot ze intens van. Helaas sinds haar 15e verjaardag en de daarna intredende winter wordt ze nu echt hoog bejaard. Jola leeft nu op haar eigen tempo en het koste ons even moeite om ons daar aan aan te passen. We wandelen echt nog maar hele korte stukjes met haar en ze mag altijd binnen liggen. Wel heeft ze nu echt alle oude honden privileges die je je maar bedenken kunt! Dus ze geniet nog elke dag.

IMG_4183

Ooit was ik van plan om met Jola een nestje te nemen, wegens hele verstandige reden heb ik dat toen niet doorgezet. Maar ik ben er van overtuigd dat Jola een goed moedertje was geweest. Zo heeft ze laatst een jonge kitten geadopteerd ❤ daar kon ze mooi al haar moeder gevoelens aan kwijt!

Jola’s nieuwe hobby en dat is al haar energie op Odin en Kiwi af regeageren soms is dat heel leuk dan gaan ze wat spelen andere dagen gaat ze er toch wat te ver in en moet ik haar toch echt tot bedaren roepen om Odin heel te houden.

Verder is Jola een hond die het leven erg serieus neemt. Je heeft zo haar eigen kijk op hoe de dingen horen te gaan en daar moet ook iedereen zich aan houden. Doen ze dat niet dan straft ze met een sterke hand. Een hele pittige tante dus. Daar hebben we wel wat op gevonden namelijk haar balletje, die gaat nu overal mee naartoe en omdat ze die echt niet kwijt wil raken laat ze hem nooit los. Zo kan mevrouw voor haar gevoel andere honden op hun plek zetten en kunnen Odin en andere honden gewoon lekker blijven dollen. Voor iedereen de perfecte oplossing dus! Ook als ik andere dieren (lees honden, konijnen, paarden “straf”) vind madam dat ze dat ook nog even kracht bij moet zetten dat moet ik dus altijd in mijn achtehoofd houden.

jola

Met mensen is Jola echt een super hond, waaks bij bezoek en vreemden maar als het goed is is het ook echt goed. Ze krijgt iedereen zover om met haar te spelen of haar eens even lekker te kroelen. En ik kan haar ook zo aan iedereen meegeven als ze maar aandacht krijgt vind ze het enorm gezellig. Ook met kinderen is ze enorm geduldig en laat ontzettend veel toe. Inmiddels zijn er bij ons ook 2 kleintjes op het toneel verschenen. En wat is ze daar toch lief en geduldig mee. Ondanks haar leeftijd en het feit dat het niet meer lukt om elke dag pijnloos door het leven te gaan.  Heeft ze engelen geduld met onze kids. Ze ligt dadelijk tussen het speelgoed van de kinderen in want om Jola heen spelen is toch wel het allerleukste! Ze wordt ook voorgelezen en stiekem wordt het eten ook volop met Jola gedeeld. Ik hoop dat we nog even van ons oudje mogen blijven genieten. Maar langzaam zijn we toch wel een beetje afscheid aan het nemen. Het kan natuurlijk niet eeuwig door blijven gaan. Al zouden we dat nog zo graag willen. Want zo’n fijne hond gaan we niet snel weer vinden. Onze opvoedster!

Een gedachte over “R.I.P. Jola van de kleine heerlijkheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s