Merle

Merle:

 

Foto: links altdeutscher Tiger (bron: a-a-h.de) rechts: aussie

Merle is een dilute gen,  dat betekend dat de vachtkleur verdund wordt, vacht die  anders gewoon donker zou zijn. De blauwe kleur die bij veel honden voorkomt  is ook een  dilute. Bij Merle is deze dilute echter niet over de gehele vacht tot uiting gekomen maar bij sommige plekken. Dit veroorzaakt het vlekken patroon op de hond. Merle is een enkelvoudig dominante eigenschap, wat betekend dat een hond aan een allel genoeg heeft om de eigenschap tot uiting te brengen.

Merle is geen kleur maar een vachtpatroon het kan dus in alle kleuren voorkomen. Echter komt het niet bij alle kleuren tot uiting. Bij lichte kleuren zoals geel of wit zie je Merle niet. Het fenotype van de hond is dan gewoon een solide kleur. Echter in hun fenotype komt wel het Merle gen voor.

Sable (fuchs) Merle:

Nnet als bij geel en wit komt Merle bij sable vaak niet goed tot uiting. Vaak is er bij de pups een duidelijk vlekken aanwezig, echter hoe ouder de hond wordt hoe meer dit verdwijnt. Juist omdat de puntjes van een Sable vacht ook donker zijn vallen eventueel zichtbare Merle vlekken nog minder op. Er zijn wel prachtige sable merles waarbij zelf in de volwassenheid het vlekken patroon duidelijk zichtbaar is. (voor een plaatje zie artikel jola en odin geen verwanten of toch?) Dit zijn echter eerder uitzonderingen op de regel.

 

Foto’s: beide honden zijn sable Merle (bron: http://www.lelephantcollies.com/)

 Merle beïnvloed ook het pigment in de ogen, dit uit zich tot blauwe of gedeeltelijk blauwe ogen. Een sable Merle kan dus herkend worden aan zijn blauwe ogen. Echter kan hij ook net als iedere andere Merle hond gewoon donker kleurige ogen hebben. En is dus nog steeds niet herkenbaar als Merle. Bij deze honden kom je er soms pas achter dat ze Merle zijn door een DNA test.

cryptic merles:

ook wel spook merles genoemd. Dit zijn honden die het Merle gen hebben en waar het ook tot uiting komt echter waar het bijna niet opvalt. Het komt maar op een klein deel van de hond voor, een stukje poot of gezicht of zelfs alleen op het oor. Het kan zelfs zo extreem zijn dat het maar een klein streepje ergens verstopt is.

 

Foto: cryptic Merle (bron: http://www.ashgi.org)

Problemen:

Enkelvoudige merle honden brengen niet meer problemen met zich mee als andere honden. Problemen met het Merle gen komen vooral tot uiting bij homozygote ofwel dubbel Merle. Dubbel merles hebben vaak veel meer wit als enkele merles, soms zijn ze helemaal wit. Deze dubbel Merle brengt verschillende problemen met zich mee, waaronder  gehoorproblemen, oog problemen,stereliteit en verminderde levensvatbaarheid. Dubbel Merle krijg je alleen als je Merle x Merle kruist.

 

Foto: alle drie de honden zijn double Merle (bron: http://www.aussielads.com)

Doofheid:

De doofheid in Merle honden wordt veroorzaakt doordat de zintuigcellen in het binnen oor – die normaal de geluidstrillingen omzetten naar zenuwimpulsen – afsterven. Deze cellen sterven af omdat er onvoldoende bloed en daarmee voeding naar de cellen wordt getransporteerd. De bloedcellen die verantwoordelijk zijn voor dit transport zijn onvoldoende of niet ontwikkeld en dat wordt veroorzaakt door de afwezigheid van pigmentcellen in het midden oor.  Tijdens de Embryonale ontwikkeling van een hond zijn pigmentcellen nodig om een gehele ontwikkeling van de gehoorfunctie te waarborgen. Een tekort aan pigment bij de oren veroorzaakt dus op deze manier gehoorproblemen. In praktijk houd dit in dat de oren die wel pigment hebben/gekleurd zijn minder snel gehoorschade zullen hebben omdat hier het nodige pigment wel aanwezig is. Dit is echter geen garantie er zijn ook honden zonder pigment op hun oren die prima horen en honden met pigment op hun oren die doof zijn.

 

Foto’s: links pigment op beide oren dus meer kans op goed/redelijk gehoor, rechts geen pigment op oren deze hond is doof (bron: www.amazingaussies.com )

Oog defecten:
Onregelmatige vormen van de pupil komen regelmatig voor bij dubbel Merle honden. De pupil kan puntige projecties hebben (dit wordt starbust genoemd) of gekartelde/onregelmatige kantjes (eccentric genoemd)

Corectopia is een pupil die naar beneden gezakt is. In deze conditie zit de pupil dus niet meer in het midden van de iris. Als het pupil maar een klein beetje verplaatst is lijkt de hond er weinig last van te hebben, maar hoe verder hij van het middenpunt af staat hoe meer zichtproblemen zich voordoen.

 

Foto: Corectopia

Microphthalmia, is een abnormaal klein oog. Dit is het meest voorkomende oog defect van dubbel merle honden. Het kan variëren van zichtbaar tot (bijna) helemaal geen oog (anophthalmia). Meestal is het; hoe kleiner het oog, hoe meer je van het 3e ooglid ziet  en hoe meer problemen de honden hebben met hun zicht.

 

Foto: linker oog anophthalmia, rechter oog ernstige Microphthalmia (bron: www.amazingaussies.com )

Voor meer voorbeelden van oog defecten zie: http://www.lethalwhites.com/eyes.html

Boven genoemde defecten in het zicht van een dubbel Merle hond zijn stabiele, ze zijn aangeboren en veranderen niet in de levensloop.

Fokken:

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat de combinatie Merle x Merle uit den boze is. Iemand die tegen willens en wetens in toch dit soort honden op de wereld zet kan zich in mijn ogen geen dieren liefhebber noemen. De kans dat een groot aantal van de puppen ziek zijn is groot. De combinatie Merle x Merle is dan ook verboden voor meer uitleg hierover zie: http://www.raadvanbeheer.nl/rashonden/stamboom-aanvraag-procedure/verbod-fokken-merle/

Toch zijn er zelfs rassen waarin het normaal is om deze combinatie te maken. Ik raad ten sterkste af of hier een hond van te nemen, tenzei u het niet erg vind om lang te zoeken naar die ene fokker die wel verantwoord Merles fokt.

Hoe doe je dat dan verantwoord Merle fokken? Het antwoord hierop is eigenlijk vrij simpel zorg dat je alleen enkelvoudige Merles fokt. Dit doe je door een Merle combineert met een hond met een solide kleur. Je hebt dan wel een stuk minder Merle hondjes in een nest maar je weet wel zeker dat ze allemaal gezond zijn en daardoor meer kans hebben op een gelukkig, probleemloos leven. En ben nou eerlijk uiteindelijk gaat het toch niet om de kleurtje van de hond maar of hij goed in een gezin past (niet bij de bank, maar bij de gezinsleden).

 

Waar moet je nog meer op letten:

Bij de aussie is Sable een niet erkende kleur, dit heeft te maken met de geliefdheid van Merles in dit ras. Een Sable Merle is net zo’n gezonde hond als een solide, blue of red Merle hond. Wat is dan het probleem? Zoals eerder genoemd is het Merle patroon moeilijk te zien bij een volwassen Sable hond (dit geld ook voor geel en wit). Als je een Sable met een Merle kruist krijg je dus Merle hondjes waarvan je van buitenaf niet ziet dat ze Merle zijn. Als deze dan vervolgens weer met een Merle hond verkruist krijg je dus wel dubbel Merle ook al had je dit niet verwacht. Of misschien wil je wel een nestje Sables fokken maar blijken achter af beide ouders Sable Merle, ook dan heb je dubbel Merle nakomelingen met alle gevolgen van dien.

Het mogen duidelijk zijn dat je ook geen Altdeutscher Tiger mag kruisen met een Altdeutscher/harzer Fuchs. Dit levert dezelfde problemen op en ook dit mag van de rasvereniging AAH niet.

Als een van de ouders van je hond Merle is doe je er goed aan om je solide hond heel goed na te kijken of hij toch geen cryptic (spook) Merle is. Dit kan ook via een DNA test.

Tekst: Lisette Hensgens

Bronnen:
Websites:
http://www.lethalwhites.com/  
http://bowlingsite.mcf.com/Genetics/Merle.html
www.koopersworld.com

Artikelen:
Merle, Marjolein Roosendaal, hondenwereld, 7/8.2008.
Ziektes, kleuren en de vernabanden, Marjolein Roosendaal, hondenwereld,11, 2008.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s