Jola en Odin geen verwanten….. of toch???

 

P1100641

Verwanten1 

 

 

 

 

 

verwanten3

verwanten2

 

 

 
 

 

Jola en Odin geen verwanten….. of toch??? De naam Australian Shepherd doet veronderstellen dat het hier gaat om een Australisch ras. Dit is echter niet het geval. De Aussie werd gefokt in Amerika tot het ras dat het nu is. Waar komt die naam dan vandaan? Begin 1900 werden Australische schapen geïmporteerd in Amerika en kwamen de “little blue dogs”met hun mee. Maar zelfs dan doet de naam hun nog geen eer aan. De honden en schapen waren namelijk in de 19e eeuw door hun herders meegenomen naar Australië om daar werk te vinden. Maar als snel trokken deze met hun kudde en honden dus weer door naar Amerika. Van deze herders wordt verondersteld dat ze afkomstig zijn van het Spaanse Baskenland. Dit is vooral gebaseerd op het schapen ras dat ze bij zich hadden. Dit is natuurlijk allemaal wat vaag. Helaas is het erg moeilijk om meer te weten te komen omdat de mensen van Baskenland geen schrift hadden en een taal spraken die nog Frans nog Spaans was. De Familie Las Rocosa is al sinds de komst van de little blue dog actief in het fokken van Aussies. Ze hebben een hele zoektocht afgelegd om meer informatie over de oorsprong van deze honden te vinden. Hoogst waarschijnlijk zijn er een aantal oorspronkelijke rassen de voorouders van de Australian shepherd. Waaronder de Pyreneese herders hond, de Welsh Sheepdog, de Australian Koolie en de Altdeutsche hutehund (Tiger).

Terug naar Basketland, de schapen die daar vandaan kwamen waren Merino schapen. De Saxony Merino’s zijn een oorspronkelijke lijn van het Merino schaap en werd in 1700 via de Pyrenese bergen naar Duitsland en later naar Australia gebracht. Eliza Forlonge maakte in haar leven verschillende uitstapjes naar Duitsland en Frankrijk om de beste schapen te bemachtigen. Later heeft zij deze schapen naar Australie verscheept. In 1825 liet Elizabeth (een van de eerste merino schaaps herders in australie) Joseph Pabts (een duitse herder) overkomen om voor haar kudde te zorgen. Er wordt gesuggereerd dat Joseph zijn eigen honden hiervoor had meegenomen. Dit zouden goed altdeutsche hutehunden (Tigers) geweest kunnen zijn.

Zo kan de Altdeutsche Hutehund gekoppeld worden aan de Australian shepherd. Maar Jola lijkt toch voor geen meter op Odin? Nee dat klopt. Het gaat hier ook om twee kleur slagen die niet op de little bleu dogs lijken. Echter werd er bij het fokken van een goede werkhond natuurlijk niet gelet op kleur. Bij de Altdeutsche Hutehund komen dan ook allerlei kleuren voor net als bij de Aussie. Die little blue dogs die de basis gelegd hebben van die Aussie droegen meer genen dan alleen het Merle gen (gelukkig maar!) dit zal er voor gezorgd hebben dat er ook andere kleuren ontstaan zijn in dit ras.

We zullen een beginnen met de vergelijking van een Bleu(red) Merle Aussie en een Tiger:

Ja'Neil (moeder)

Moeder van Odin : Jia'Jih Ja'Neill of Clan Miphydes. Een aussie zoals je ze meestal ziet met veel wit

Altdeutsche Tiger.   Foto van www.a-a-h.de

Altdeutsche Tiger. Foto van http://www.a-a-h.de

 

 

 
 

 

 

 

 

Er is al een vergelijking te zien maar ook niet enorm veel. Echter lijkt de Tiger erg veel op de honden die als eerst in Amerika aankwamen. Het witte van Ja’Neil is typisch voor de verder gefokte Aussie van Amerika. Ook nu zijn er echter nog aussies terug te vinden die sprekend lijken op de Tiger hieronder 2 voorbeelden:

Aussie blue merle. Foto www.ashgi.org

Aussie blue merle. Foto http://www.ashgi.org

Altdeutsche Tiger. Foto van www.a-a-h.de

Altdeutsche Tiger. Foto van http://www.a-a-h.de

 

 

 

 

 

 

 

 

Zou je deze twee naast elkaar zien lopen denk ik dat het moeilijk wordt ze te onderscheiden. Hoewel het bijna niet te vinden is komen er zelfs nog enkele rode Tigers voor. Deze zijn dan ook weer een even beeld van Redmerle in de Aussie.

Red Merle Aussie.  Foto www.ashgi.org

Red Merle Aussie. Foto http://www.ashgi.org

Altdeutsche Tiger.  Foto van www.a-a-h.de

Altdeutsche Tiger. Foto van http://www.a-a-h.de

 

 

 

 

 

 

In de Aussies zijn echter in de Merles grote verschillen te zien. Donker versus licht veel of weinig wit. Bij de Tiger zijn deze verschillen bijna niet te zien. Wat wel voorkomt bij de Tiger is de Tan aftekening. Dit zorgt voor prachtige plaatjes!

verwanten 4

Andere overeenkomsten tussen de Aussie en de Altdeutsche hutehund:

Vader van Odin : Malpaso's Bit N' spurs

Vader van Odin : Malpaso's Bit N' spurs

Altdeutsche Gelbacke.  Foto van www.a-a-h.de

Altdeutsche Gelbacke. Foto van http://www.a-a-h.de

 

 

 

 

 

 

 

Black Aussie.  Foto www.ashgi.org

Black Aussie. Foto http://www.ashgi.org

Altdeutsche Schwartzer.   Foto van www.a-a-h.de

Altdeutsche Schwartzer. Foto van http://www.a-a-h.de

 

 

 

 

 

 

 

 

Aussies kunnen met of zonder staart gefokt worden. Voorheen was het standaard om lange staarten alsnog te couperen. Nu dit echter in de meeste landen verboden is zie je ook aussies met lange staarten. Dit verschil is ook te zien bij Altdeutschers ook hier worden wel eens honden zonder staart geboren.

Aussie korte of gecoupeerde staart.   Foto van www.ashgi.org

Aussie korte of gecoupeerde staart. Foto van http://www.ashgi.org

Altdeutsche Stumper.   Foto van www.a-a-h.de

Altdeutsche Stumper. Foto van http://www.a-a-h.de

 

 

 

 

 

 

 

 

Niet alleen in uiterlijk maar ook in gedrag kun je overeenkomsten zien. Zo worden beide rassen gefokt op een beet. Bij de Aussie is dit vooral een hielen beet terwijl een altdeutscher ook op nek of flankbeten gefokt kan worden. Aussies worden gezien als allrounders ze worden bij alle dieren ingezet van koeien tot eenden. Hoewel de altdeutscher voornamelijk met schapen werkt is er een slag van dit ras wat gespecialiseerd is op koeien.

Verschillen tussen de Aussie en de Altdeutsche hutehund: Aussie hebben hangende of rozen oren, bij de altdeutscher kunnen zowel tippende als staande als beide (zoals Jola) voorkomen. Dit komt voornamelijk omdat de altdeutscher alleen gefokt wordt op zijn werkdrift hij heeft geen uiterlijke rasstandaard en de Aussie inmiddels wel. Dit punt is meteen de reden van het volgende verschil: namelijk vacht structuur. Bij de Aussie alleen halflanghaar zoals Jola ook heeft (meestal nog langer) de Altdeutscher ziet veel verschillende vachten, Strobel (dichte krullende vacht), Shafpudel (langharige vacht zoals bij een briard of bearded collie), of halflangharig.

In kleur zijn ook nog verschillen te benoemen. Odin is namelijk een Rode Aussie echter bij bovengenoemde overeenkomsten zijn we deze niet tegen gekomen. Een rode (bruine) Altdeutscher is inderdaad geen kleurslag. Echter zijn ze heel soms (net als de rode tiger) wel te vinden. Voor zover ik weet ook gewoon toegestaan.

Fuchsen: De meest bekende en populaire altdeutscher is de Harzer Fuchs. Ook Jola is een fuchs. Deze honden hebben een prachtige warme oranje achtige kleur. Bij de Aussie zie je deze kleuren niet terug. Hoewel……

MonaneeLS1

Deze prachtige Aussie is een Sable Merle. Sable is een niet erkende (toegestane) kleur in Aussies. Hoewel deze hond prachtig is is hij een enorme uitzondering. Men denkt dat Sable eigenlijk al uit de Aussie verdwenen is, maar nog interessanter is zijn Merle patroon. Bij de meeste Sable aussies is deze kleur als pup duidelijk te zien. Echter als de hond ouder wordt verdwijnt het meestal. Dit is zeer gevaarlijk omdat zo eerder Merle x Merle gefokt kunnen worden. Deze kruising zorgt voor grote problemen. Dit is ook de reden dat er bij Aussies geen Sables erkent zijn en bij de Altdeutscher een Fuchs nooit gepaard mag worden met een Tiger of zoals bij Collies een sable niet gepaard mag worden met een Merle.

ScooterfaceOok deze hond is Sable deze lijkt kwa kleur al wat meer op een fuchs. Sable houd in dat het einde van de haar een donkerdere kleur heeft als het begin. Als je in de vacht blaast of hem opzei schuift kun je dit goed zien. Jola waarvan vader een gelbacke en moeder een fuchs laat dit ook duidelijk zien. Ik weet echter niet of dit voor iedere fuchs zo is.

 

 

Conclusie: Hun rassen kunnen verwant zijn als er gekeken wordt naar gedrag en doeleinde, in geschiedenis en kleur komen de rassen veel overeen. Jola en Odin echter weer een stuk minder omdat het hier 2 kleuren betreft die beide niet (amper) bij het andere ras voorkomen. Ik heb dus voor het beste van beide rassen gekozen 😉

Bronnen:

 www.ashgi.org

 http://www.lasrocosa.com/aussiehistory.html

www.a-a-h.de

www.clan-miphydes.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s